ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή αποτελεί το “κλειδί” για την υγεία του αθλητή και κατ’ επέκταση για την προ-προπονητική, την αγωνιστική απόδοσή και την μεταπροπονητική αποκατάσταση του οργανισμού του.

Στόχος ενός αθλητικού διαιτολογίου είναι η πρόσληψη, από τον διαιτώμενο – αθλούμενο, των απαραίτητων μακροθρεπτικών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους) και μικροθρεπτικών (βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων) που πρέπει να ενέχονται στο σύνολο των θερμίδων που θα λαμβάνει ημερησίως για την διασφάλιση της ενέργειας και των στοιχείων που απαιτούνται.

Οι συστάσεις που γίνονται είναι εξατομικευμένες στον κάθε διαιτώμενο και βάσει του αθλήματος που ακολουθεί.

Κατόπιν μετρήσεων μέσω σύγχρονου εξοπλισμού για την ανάλυση σύστασης σώματος λαμβάνουμε μετρήσεις όπως ο δείκτης μάζας σώματος, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, το ποσοστό λίπους, η μυϊκή μάζα και το ποσοστό νερού καθώς και τον καταμερισμό αυτών στο σώμα.

Ενδεικτικά:

Σε ασθενείς με διαβήτη, η κλινική διατροφή συμβάλλει στη διατήρη των επιθυμητών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, στόχος ενός κλινικού διαιτολογίου είναι, η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, με την αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Παράλληλα η κλινική διατροφή έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς με αλλεργίες ή δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντικαταστήσει αυτά τα τρόφιμα με άλλα, που παρέχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες, ενώ, όταν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να συστήσει συμπληρώματα διατροφής για την λήψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, που ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει μέσω κάποιας επιβλαβούς για αυτόν τροφής.