ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η κλινική διατροφή είναι εξειδικευμένος κλάδος διατροφής με στόχο την βελτίωση της υγείας και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής ασθενών με παθήσεις. Η διαμόρφωση του συγκεκριμένου διαιτολογίου πραγματοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος πάθησης του εκάστοτε ασθενούς, στο πλαίσιο ενδεχόμενης συνεργασίας με τον θεράποντα ιατρό, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής επιστημονικής προσέγγισης.
Ενδεικτικά:
Σε ασθενείς με διαβήτη, η κλινική διατροφή συμβάλλει στη διατήρη των επιθυμητών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, στόχος ενός κλινικού διαιτολογίου είναι, η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, με την αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Παράλληλα η κλινική διατροφή έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς με αλλεργίες ή δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντικαταστήσει αυτά τα τρόφιμα με άλλα, που παρέχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες, ενώ, όταν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να συστήσει συμπληρώματα διατροφής για την λήψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, που ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει μέσω κάποιας επιβλαβούς για αυτόν τροφής.